PROPERES CONVOCATÒRIES

...

Tradueix/Traduce/Translate

Cerca en el bloc

dijous, 17 de juny del 2010

L'escola Congrés-Indians canvia d'ubicació

Aquesta tarda la direcció i l'equip docent de la nova escola, representants del Consorci d'Educació de Barcelona i els pares dels alumnes que s'hi incorporaran aquest curs, s'han trobat al casal de barri per discutir una novetat que afecta a la localització del col·legi: el Consorci proposa no construir els mòduls que havien d'anar a la cantonada Concepción Arenal - Cardenal Tedeschini, a l'interior dels espais del Canòdrom i les pistes de tennis.
La nova escola compartiria edifici amb l'escola Rosa dels Vents, al barri de La Sagrera. Tot i estar en ales separades del mateix edifici, amb entrades diferents, cadascuna mantindria la seva identitat pròpia, amb un equip i un programa docent diferent. L'etapa d'ensenyament infantil de l'escola Rosa dels Vents desapareixeria i seria absorbida per l'escola Congrés-Indians, que aquest curs disposaria de dos grups de P3 i un de P4.
Els pares allà presents han expressat la seva sorpresa i en diversos casos descontentament. Les queixes més freqüents han estat degudes a l'augment de la distància des de casa al centre amb el canvi d'ubicació. En general els hauria agradat que les explicacions els les donés personalment el gerent del Consorci d'Educació.
En general, però, la major part dels pares han dit que ells l'havien escollida pel projecte docent, i que per tant la seguirien encara que fos a un altre lloc, en una mostra de suport a la direcció.
A demanda dels presents, les representants del consorci han assumit diversos compromisos amb els pares:
- Crear una comissió amb l'escola, pares i consorci per estudiar la zona de proximitat de cara als propers cursos. Els pares demanen que segueixi sent tot el Districte de Sant Andreu i la zona de Nou Barris més propera al Congrés.
- Admetre les 14 famílies que han quedat en llista d'espera. Aquestes famílies han demanat expressament anar a aquesta escola pel seu projecte educatiu.
- No es barrejaran les escoles ni els equips ni projectes docents. La nova escola tindrà el projecte de l'escola Congrés-Indians i no el de Rosa dels Vents.
Finalment, els pares i l'Astrid, la nova directora, han quedat en fer una sessió de presentació del projecte docent al mateix centre on aniran definitivament.

33 comentaris:

jmadrid ha dit...

Me gustaría escuchar esta notícia en boca de los padres y madres asistentes.
De entrada hay algunas críticas, como la ausencia de contacto con los padres para la toma de decisiones en este sentido, pues se reunen con ellas para informar de las decisiones tomadas.
Y por supuesto, de la falta de decoro de mezclar a entidades diferentes, por un lado un CEIP y por otro un CAE. Incluso el romper el criterio de proximidad mediante decisión unilateral.

Os animo a seguir estos dos grupos del facebook:
Construcción del CEIP La Maquinista al 2012-2013

" escola X tots al barri de Sant Andreu"

Enric Fernández-Velilla ha dit...

Hola,

Desconozco a qué te refieres cuando dices "mezclar un CEIP con un CAE". El Rosa dels Vents es un CEIP como cualquier otro.
Diría que el caso de la Maquinista es completamente diferente: los terrenos donde ha de ir están en litigio y por eso no avanza el tema.
Y si, es cierto que los padres tienen su opinión. El artículo de mi blog no incluye una opinión personal sino sólo una descripción de la reunión de ayer. Fíjate que también comento cuáles son las opiniones más comunes de los padres, pero no las juzgo (ni debo hacerlo, puesto que todas son igual de legítimas que la mía)

Anònim ha dit...

Doncs a mi, a primera vista i sense conèixer a fons el tema, em sembla sensat ubicar noves escoles en edificis existents i amb ús escàs, com ho pot ser Rosa dels Vents. Hauria de passar igual amb els habitatges. Altra cosa seria que es revisés l'edifici i s'adaptés a les necessitats d'un projecte pedagògic actual com és el de Congrés-Indians.
Les escoles de proximitat són importants, però fins que no hi hagi prous projectes pedagògics perquè cada família pugui triar quin tipus d'educació vol pels seus fills (tal com recolza la llei)la proximitat em sembla un tema secundari.
Jo visc a la Sagrera i em plantejava optar al CEIP El Martinet (Ripollet) perquè tot i que preferiria "fer barri" la meva prioritat és optar un projecte pedagògic concret.

Anònim ha dit...

El colegio de Congrés-Indians es un total despropósito (menos por la directora y el resto de personal docente que son encantadores).
A todas las familias del DISTRITO DE SANT ANDREU se nos adjudicó 30 puntos como si fuera próximo a todas, pero no se nos informó de forma oficial, en la carta que nos mando la Conselleria d'Educació. Se enteraron aquellas familias que les dio por mirarlo en su web o por rumores. Después se solicitó que se construyera en el BARRIO de Sant Andreu dado el gravísimo problema de falta de plazas escolares y se nos dijo que era imposible cambiar su ubicación, aunque en el barrio del Congrés sobraran plazas de P3. Prueba de ello es que solamente iba a abrir con una clase de P3 porque la segunda no la llenaban (supongo por falta de información de las familias). Después de que familias cambiaran sus colegios en la farinera por el Congrés Indians o se les adjudicara de oficio y se hicieran a la idea, la CONSELLERIA D'EDUCACIÓ les informa, claro está después de que matricularan, que han tenido la brillante idea de cambiarla de ubicación sin tener en cuenta a las familias, encima ubicándola en otro colegio con digamos una fama no muy positiva. ¿Esperan que las familias estén contentas y salten de alegría?

1- Falta de información en el momento de hacer la preinscripción.

2- Ninguna lógica en el momento de no edificarla en Sant Andreu BARRIO

3- Tener que eliminar una clase por falta de niños.

4- Adjudicar Congrés-Indians de oficio a familias que viven tocando a Trinitat Vella.

5- Dejar que las familias matriculen y después cambiar la ubicación del colegio.

TIENEN CABREADAS A LAS FAMILIAS DE LA MAQUINISTA, TIENEN CABREADAS A LAS FAMILIAS DE SANT ANDREU BARRIO POR LA FALTA DE PLAZAS ESCOLARES Y AHORA TAMBIÉN HAN CONSEGUIDO TENER CABREADAS A “ALGUNAS” FAMILIAS DEL CONGRÉS-INDIANS. LES FELICITO POR SU LABOR EN CUANTO A LA EDUCACIÓN EN EL DISTRITO DE SANT ANDREU.

jmadrid ha dit...

La diferencia entre un CEIP, que significa Centre d' educació infantil i primaria, es lo comúnmente denominado escuela y un CAEP ( había una errata antes) es un (CAEP) Centre d’atenció educativa preferent, que atiende a problaciones especiales con riesgo de exclusión social y dota de mayor personal educativo al centro.


Hoy he podido hablar con una madre implicada. En la reunión citada, la decisión ya estaba tomada y los padres y madres, fueron informados, que es muy diferente de consultados o preguntados.
Los alumnos matriculados son 39, qué perfectamente se podrían generar dos líneas. En el lugar previsto inicialmente.

Sobre el último comentario, estoy de acuerdo.

Saludos cordiales

Anònim ha dit...

Soy una de las madres implicadas, y a parte del proyecto, me interesaba la proximidad y que era de nueva creacion. En la poca informacion que habia al respecto, se nos comentaba la importancia de hacer barrio (congrés-indians claro, no sagrera) y de crecer juntos.
Podeis consultar la pagina web de la escuela.
Siempre se dijo que empezabamos en barracones y dos lineas de P3.
Una vez hecha la matricula se nos convocó para concretarnos mas de que iba el proyecto, calendario y demas temas educativos. Ademas se nos presentarian los planos de los modulos y hasta podiamos traer algo para merendar-cenar.
Esa semana comentaron un cambio de ultima hora, solo se podria hacer un p3, pero igualmente estas familias que quedaban a la espera (por si habia alguna baja) entregaban documentacion y estaban convocados a la reunion de la semana siguiente.
Pero en esa reunion solo se habló de un tema: la nueva ubicacion. Que, se supone, era nueva decision de aquella misma semana. Ninguna familia sabia nada al respecto. Sino hubiesemos sido muchos mas. Ademas alli estaban familias a las que se les felicitaba por la apuesta, porque definitivamente volvian a haber dos P3 en vez de uno.
No se pudo hablar de ninguno de los otros temas que se nos habia convocado, y por supuesto despues de salir mas tarde de las 21:30 nadie habia tomado un bocado, ni ganas.
Estubimos más de 2 horas, preguntando respecto a este cambio. Nos presentaron fotografias, nos aseguraron que el proyecto se mantenia, que si habia presupuesto para las separaciones, huerto y demas instalaciones, de las que nuestros hijos disfrutarian y los de al lado no.
Y por supuesto, por mucho proyecto educativo que se mantuviese (nada mas faltaria, aunque quien sabe) la opinion general fue de descontento por este cambio a ultima hora, una vez finalizado todo proceso de matriculacion.
Y los que nos hemos encontrado estos dos dias cerca de la nueva ubicacion no entendemos como se pudo postergar tanto la proxima reunion hasta el 1 julio.
Porque nos cuesta localizarnos, ya que no nos conocemos entre si y somos de barrios diferentes, y eramos pocos alli.
Nos hemos encontrado algunos mientras visitabamos el colegio ...

Anònim ha dit...

Hola, nosaltres tambe som una de les families afectades. No estem d'acord amb el canvi d'ubicació. Creiem que es una falta de respecte el fet de que el dia de la reunió ens vinguesin amb aquest canvi sense consultar res de res. No hi ha dret, les coses no es fan aixi.
Esten enfadats i decepcionats.
No veiem viable el fet de compartir espai amb una altre escola.
Encara que son dos projectes educatius diferents ho trobem de molt mal gust! no sé qui ha tingut la brillant ideia, però s'ha lluït de bon grat!

Volem els barracons

volem l'escola al barri

Volem transparència

No volem que ens prenguin per tontos!

Farem tot el possible perquè les coses no quedin aixi

Sandra ha dit...

Em dic Sandra i sóc mare d'un nen matriculat a Congrés-Indians. Totalment d'acord amb la resta de pares, ens sentim enganyats i estafats per complet i no deixarem de lluitar per defensar la ubicació original. Pels que no estiguin al corrent i no sàpiguen de què va el tema, enganxo aquí les meves reflexions després de la "reunió-encerrona" de la que parla el Conseller de Barri.

Sandra ha dit...

Ens coneixem poc, però dels pocs contactes que hem tingut (via blog), queda clar que tots els pares estem il•lusionats amb el projecte i encantats amb l’equip docent encapçalat per l’Astrid
Això no implica que la resta sigui secundari, la passió per a aquest nou projecte no vol dir que pugui arribar un tercer (el Consorci) i aprofitar-ho per fer-nos combregar amb rodes de molí, que haguem de dir a tot que sí i que no defensem els nostres drets. Tampoc vol dir que no puguem mostrar el nostre descontent i disconformitat per la manera de treballar, actuar i comunicar del Consorci.
També tenim clar que la queixa i el descontent que tinguem els pares vers aquesta decisió del Consorci no té res a veure amb l’Astrid i la resta d’equip docent. Són un equip meravellós que no té res a veure amb aquest canvi i segur que també aposten per la seva oferta inicial, inclosa la ubicació. Ens sentim enganyats i manipulats pel Consorci, mai per l’equip.
El projecte inicial i ofertat pel consorci era un centre educatiu de dues línies a una ubicació concreta i amb una sistema educatiu innovador. També s’havia parlat d’engegar més endavant un institut amb una línea educativa coherent amb la de l’escola.
A aquesta oferta educativa feta pel consorci s’hi van apuntar famílies per motivacions i raons diverses, totes lícites, i que mereixen ser escoltades i respectades: fer barri, la política pedagògica, la distància al domicili, estrenar uns equipaments, etc. Per tant:
NO ÉS DE REBUT: un canvi unilateral i a última hora del projecte per part del consorci, sense consultar i sense donar temps de reflexió o reacció, que no implica cap millora pels nostres nens, només un motivat pel seu interés.
NO ÉS DE REBUT: Aprofitar la situació econòmica per posar el cost de la nova escola com excusa, els imports que ens van comentar són la “xocolata del lloro” per a ells (el Consorci és la Generalitat + l’Ajuntament) i més pensant que l’any vinent el cens de Sant Andreu obligarà al consorci a crear noves escoles o a construir mòduls addicionals (aquest any ja s’han hagut de crear 3 bolets i la situació encara no està solucionada, el nombre de nens nascuts al 2008 és superior als del 2007). I al final, l’oferta la van fer ells, això sí, després de moltes reinvindicacions d’escoles noves al Districte.
NO ÉS DE REBUT: posar tot això sobre la taula un cop superada la fase de matriculació, és a dir, deixant a les famílies sense marge de maniobra per res.
NO ÉS DE REBUT: plantejar-ho com un tot o res i oferir a les famílies que no vulguin el canvi i s’esborrin que “se’ls hi buscarà una solució alternativa”, evidentment entre el que quedi, això implica prendre el dret original d’aquestes famílies de triar una escola quan ells, de fet, ja tenien uns drets adquirits: la plaça en l’escola ofertada inicialment. I els que no volem ni el canvi ni esborrar-nos?`

Sandra ha dit...

NO ÉS DE REBUT: instrumentalitzar els nostres fills per intentar trencar la “dinàmica negativa” (textual de la representant del Consorci) d’un centre (La Rosa dels Vents),això és feina del consorci, no d’uns pares i menys dels nostres fills. Qui et garanteix que s’aconseguirà? I si no té èxit? Els nostres fills no són números d’una llista que es puguin fer servir per anar arrodonint aules i fer quadrar balanços: són el més important que tenim.
NO ÉS DE REBUT: fer servir el xantatge com a mètode de treball, suport a les 14 famílies en llista d’espera, la creació de la segona línea no ha d’estar supeditada al trasllat, si hi ha 30 famílies, la segona línea és obligatòria, independentment de la ubicacio
NO ÉS DE REBUT: per a l’escola Rosa dels Vents, és un edifici propietat d’una escola (unes persones i un equip lluitador que es mereix respecte), no és ni viable ni just imposar una altra escola: i els espais comuns (biblioteca, pista de basket, sala d’actes, etc.), com ens veuran els altres? quins valors transmetem als nostres fills creant un sistema apartheid? D’entrada es crea una doble marginació pels alumnes de Rosa dels Vents, per no parlar de la situació demencial que es pot crear a les llars que puguin tenir fills escolaritzats als dos centres (Congrès i Rosa dels Vents)
NO SERIA DE REBUT NO LLUITAR, ELS NOSTRES FILLS S’HO MEREIXEN
Com està la situació? Què es pot fer?
Hem tingut contactes telefònics, via correu i en persona amb AMPAs, FAPAC, A.VV. Tots estan esgarrifats de la manera de fer del Consorci i negativament sorpresos per la decisió. Després de molt parlar i intercanviar informació, hem pogut arribar a diverses conclusions.
CONCLUSIONS:
1 No és una solució ni viable, ni desitjable per cap dels dos centres
2 No és definitiu, la decisió no està presa, depèn de les reaccions i opinions dels pares
3 Si els pares ens unim per defensar el projecte inicial, podem parar el trasllat, amb tot el que implica
4 Els pares units tenen una força increïble, i a més no estem sols, AMPAs, FAPAC, AA.VV. ens recolzen i ens ajudaran
PODEM I HEM D’EXIGIR:
1 El projecte inicial, és a dir, la línea pedagògica innovador, direcció i equip docent, instal•lacions i ubicació inicials que ens van ofertar.
2 Escola completa, dues línies, ja que hi ha demanda
NOSALTRES VOLEM LLUITAR PER L’OFERTA QUE ENS VAN PROPOSAR I ENS VA ENAMORAR, LES COSES NO ES FAN AIXÍ I, MENYS, DES D’UN ORGANISME PÚBLIC.
ELS NOSTRES FILLS NO SÓN XIFRES QUE ES PUGUIN FER SERVIR PER QUADRAR BALANÇOS NI PER FER EXPERIMENTS.

Anònim ha dit...

Bona tarda som la Chus i l'Andreu,
mare i pare de una de les nenes apuntada a l'escola de Congres Indians.

Estem totalment d'acord amb el que diuen els pares assistents a la reunió citada.

No estem d'acord que s'arribes a cap acord, si no que es vare establir un principi de negociació i aquesta encara no ha acabat.

Entenem que els representats del Consorci ens varen "asaltar" a una reunió que anàvem a parlar d'altres coses a un grup de pares, que ni ens coneixíem ni estàvem cohesionats, amb una proposta sense cap ni ulls.

Hi ha un fet clar i es que el Consorci vol tancar l'escola Rosa dels Vents. Per què? La resposta que ens donen es que no hi han prou demanda de places. I per què? Curiosament el Consorci diu desconèixer les raons.

Quines garanties ens pot donar el Consorci de que això no passarà a la nostra escola si ells mateixos desconeixen les raons (pensem que es la seva feina saber-ho, no?) i troben que la millor manera de solucionar-ho es mitjançant la proposta improvisada de tancar l'escola i obrir-ne una nova al mateix lloc? Creuen de debò que per art de màgia es solucionarà aquest problema utilitzant els nostres fills com a conillets d'índies, UNS NENS DE TRES ANYS???.

Estar clar que aquesta no es la opció que varem triar i en sentim totalment desepcionats i enganyats.

Anònim ha dit...

Sr.Enric Fdez. Com pot tenir la cara de donar per fet que estem contents amb el canvi i no de donar-la i presentar-se com a regidor l´altre día a la reunió. En sembla molt poc elegant. Li direm una cosa, pensem moure tot el que estigui a les nostres mans per lliutar fins al final. M´imagino que vosté també ho faría per l´educació del seu fill, no?
I si us plau, no tregui falses conclusions i respecti el dret dels pares de decidir on volen escolaritzar als nostres fills.
Anims famílies!

Anònim ha dit...

Bona nit!!!, nosaltres també som unes de les families afectades.
Estem d'acord amb la resta de families que han mostrat el seu descontent pel canvi d'ubicació de l'escola congres-indians, i sobretot per les formes a l'hora de informar-nos d'aquesta decisió pressa pel consorci amb anterioritat aquesta reunió i sense tenir en compte l' opinio de les families afectades.

Vam matricular els nostres fills/es amb il.lusió per un projecte educatiu. No volem renunciar aquest projecte tal com ens el vam mostrar inicialment, incloent barri, equip directiu, espais...per nosaltres tot forma part d'aquesta il-lusió i no entenem que es tregui importacia al lloc on ha de créixer aquest projecte. Es com si abans de possar-lo en marxa ja ens carreguessim part de la seva identitat.

Ens sentim manipulats i enganyats, en relació a la informació rebuda al respecte i per les conclusions posteriors que s'han fet.

VOLEM EL PROJECTE PEL QUE VAM APOSTAR I LLUITAREM PER ACONSEGUIR-HO

Enric Fernández-Velilla ha dit...

Només voldria fer tres aclariments:
1- En cap moment he donat per fet que els pares estiguin contents amb el canvi. I no es pot deduir de l'article del bloc.
2- En el moment en que vaig prendre la paraula em vaig presentar com a conseller del barri. Si no ho vaig fer abans va ser perquè vaig entrar tard i no vaig voler interrompre la reunió.
La meva intenció principal és donar transparència a tot el que passa al barri de Congrés-Indians, sempre des del respecte a les opinions dels altres.
3- En cap moment es parla d'acords entre els pares i el consorci sinó dels compromisos adquirits a la reunió pels representants d'aquest.

Sandra ha dit...

Benvolgut Sr. Fernández.
1.- Tampoc deixa clar en cap moment a l'article el profund malestar de les famílies.
2.- En segon lloc, sento que arrivés tard (tan oportunament), però quan va tenir torn de paraula, abans d'introduïr la seva defensa del canvi, SÍ que es podria haver presentat.
3.- Pel que fa a aquests acords/compromisos, no van ser acordats per tots el pares, no es va fer cap tipus de votació i no es va llegir ni presentar un escrit amb els compromisos/acords, per aviam si s'estava conforme. I el més fort de tots, cap pare present sabia que estaven fent cap tipus de negociació o acord.
Salutacions

Enric Fernández-Velilla ha dit...

No considero que fos oportú arribar tard, sinó més bé un problema que no vaig poder resoldre i que no em va permetre arribar abans. Crec que el vostre comentari al respecte és com a mínim injust. A mi em sap més greu que a vosaltres no haver arribat a l'hora, i sento molt que us hagueu emportat una impressió equivocada, sobretot perquè veig que us deixeu portar per un prejudici envers la meva persona que no s'ajusta a la realitat.
Tampoc no vaig defensar el canvi. Si recordeu les meves paraules, en primer lloc em vaig presentar com a conseller, i el que vaig defensar va ser que La Sagrera és un bon barri i que l'escola Rosa dels Vents té unes molt bones instal·lacions i un molt bon equip docent. Res més que això. No vaig ni defensar ni atacar el canvi, només vaig aclarir aquests temes, que semblaven ser desconeguts per alguns pares. També vaig afegir un aclariment sobre què passaria en els terrenys del Canòdrom, i finalment vaig expressar una opinió personal sobre la separació física de les dues escoles.
A aquesta reunió hi vaig assistir convidat per la directora de l'escola Congrés-Indians, l'Astrid.
Entenc que estigueu enfadats molts dels pares, però us agrairia que fossiu justos pel que fa al paper que cada persona va adoptar en la reunió i no poséssiu etiquetes a tothom sense conèixer de primera mà la seva opinió i el paper que desenvolupen en el tema.

Anònim ha dit...

Sr. Enric Fernández, los padres desinformados, ignorados y maltratados por el "consorci", siempre tenemos el mismo problema, y el problema es que NADIE del consorci da la cara. Llevamos desde febrero pidiendo que alguien (con responsabilidad sobre todo este desastre ) de la cara.

Asi que solicitamos (el cuerpo me pide exigir, que para eso son ustedes cargos electos) que se haga una reunión con los padres afectados y el/los responsables de la decisión de trasladar el colegio Congrés-Indinas justo después de matricular.

Quiero ser justo con usted Sr. Enric Fernández, así que esperamos que ya que usted "no ataca ni defiende ese cambio", seguramente alguien tendrá razones de sobras justificadas para hacer ese cambio y las familias implicadas queremos escucharlas de primera mano, y por supuesto que esa persona RESPONSABLE escuche también nuestras opiniones.

Anònim ha dit...

Benvolgut Sr. Enric Fernández.
Sóc l'Astrid, directora de l'Escola Congrés-Indians.
Per tal d'aclarir malentesos i de que no hi hagi dubtes entre les famílies de l'escola, a les quals els tinc un gran respecte i apreci, voldria fer una petita puntualització i aclariment al comentari que fa quan diu que jo el vaig convidar a la reunió.
En el moment en que jo li vaig demanar que vingués, jo desconeixia el canvi d'ubicació de l'escola i la meva voluntat era oferir-li un petit espai per parlar amb les famílies (que aquell dia havíem de celebrar l'inici de l'escola) com a Conseller de Barri Congrés Indians, la zona on havia de pertànyer la nostra escola.
Rebi una cordial salutació.
ASTRID RUIZ RODON

Enric Fernández-Velilla ha dit...

Totalment correcte, Àstrid. Com també és cert que et vaig oferir tota la col·laboració que estigui a les meves mans.

Anònim ha dit...

Enric. Moltes gràcies per l'aclariment. El que menys desitjo en aquests moments tant delicats és que hi hagi malentesos.
ASTRID

Anònim ha dit...

Sr. Enric Fernández, escrit fent copiar-pegar del seu blog:
“Aquesta tarda la direcció i l’equip docent de la nova escola, representants del Consorci d’Educació de Barcelona i els pares dels alumnes que s’hi incorporaran aquest curs, s’han trobat al casal de barri per discutir una novetat que afecta a la localització del col·legi: el Consorci ha pres la decisió de no construir els mòduls que havien d’anar a la cantonada Concepción Arenal - Cardenal Tedeschini, a l’interior dels espais del Canòdrom i les pistes de tennis.”
Els pares fem ser convocats pel parlar del projecte, del menjador, de l’AFA, i un munt de temes més. Respecte a la ubicació de l’escola, nomès ens havien de mostrar els plànols dels mòduls.
Però en cap cas sen’s va convocar per discutir la nova nova localització del col.legi, que com ja diu vostè, el Consorci habia pres unilateralment, una setmana desprès de la finalització del periode de matricula.

No entraré a discutir el tant per cent de pares que van dir que havien escollit l’escola unicament pel projecte docent, i que per tant la seguirien encara que fos a un altre lloc, però no van ser la majoria.
Els pares escollim l’escola dels nostres fills tenint en compte molts factors, i no nomès el projecte. Cada familia els hi proporciona un valor a cada factor, i es veritat que poden haver-hi families que no troben signifificatiu els metres de separació d’una escola a unaltres, pero no són la majoria.
i a més, el tema es que se’n va informar després del periode de matriculació, sense donar-nos cap més alternativa, el mateix dia en el que altres families rebien la nova noticia de, gracies a aquest canvi, poder entrar a l’escola.

Es dificil pair i pendre una decisió tant important com l’escolarització dels nostres fills en dues hores de reunió, perque portavem mesos amb la ilusió de crear una escola nova, en un lloc nou, de crèixer junts i de fer barri. No d’absorvir i ocupar part d’unaltre escola.

Sandra

M.Pilar ha dit...

La feina ben feta i no reconeguda per part de l’administració acostuma en convertir-se en un problema per aquesta.
Com solucionar-ho?
Amb l’excusa de dèficit pressupostari vol barrejar dos tipus de projectes diferents i avalats tots dos per l’administració.
Com hem arribat amb aquesta situació?
La meva opinió és que el Consorci ha fet una mala política de matriculacions als centres. S’ha incomplet sistemàticament i durant anys la proporció d’integració a totes les escoles dels barris de la Sagrera i del Congres (Districte de Sant Andreu)
Tot això ha donat com a resultat que en aquests moments que una escola de nova creació trepitgi a tota una escola que ha patit com cap altre el problema abans esmentat i que ha fet una molt bona feina d’integració.
Quins criteris de direcció poden desenvolupar-se quan la sensació creada per la decisió política produeix malestar entre els mestres i pares.
Penso que aquestes escoles s’haurien de fusionar però mai fer una exclusió sistemàtica de l’escola Rosa dels Vents fins fer-la desaparèixer.

M.Pilar Esteller directora Escola Pegaso

Daniel A. ha dit...

Senyora Esteller,

li agraeixo la seva intervenció en aquesta discusió, i comparteixo amb vosté, totalment, la opinió que la gestió del Consorci ha estat (i segueix sent) pèssima en aquest assumpte.

L'engany (sí, engany, donat que no només s'han efectuat canvis molt importants d'esquena als pares i equip docent de totes dues escoles, Congrés-Indians i Rosa dels Vents, si no que a més s'ha esperat fins l'ultim moment per fer saber la decisió del Consorci de manera que no hi hagués pràcticament temps ni possibilitat de reacció) i total manca de consideració del Consorci és un tema molt greu en tant que afecta a multitud de families, professionals de la educació i veins.

Sense dubte les persones més greument afectades son els nens i nenes que patiràn les conseqüències d'aquest despropósit, i que de fet ja les estàn patint, visquent la crispació que es respira a casa des que es va conèixer la noticia.

Així però, no comparteixo dos dels seus comentaris, que trobo distorsionen la realitat d'aquest cas. És possible que es tracti simplement d'una qüestió d'interpretació, però considero necessari aclarir-ho.

En primer lloc, quan vosté diu "...una escola de nova creació trepitgi a tota una escola que ha patit com cap altre...", cal deixar molt clar que no és la Escola Congrés-Indians qui trepitja els interessos de Rosa dels Vents. És el Consorci, i només el Consorci, qui ha decidit el canvi d'ubicació UNILATERALMENT, fet que els pares de Congrés-Indians vam conèixer dijous passat (17 de juny) i no abans. Nosaltres som tant contraris com qui més a aquest canvi, i de fet hem iniciat les accions pertinents per mirar de frenar aquest atemptat al sentit comú i al benestar de totes dues escoles.

En segon lloc, estem veient com des de diverses fonts es planteja una fusió de totes dues escoles com una solució viable. Aixó és totalment inacceptable per nosaltres (Escola Congrés-Indians), ja que el nostre projecte educatiu és molt diferent del de Rosa dels Vents. Una fusió de les dues escoles suposaria renunciar a l'esmentat projecte, que és en la majoria de casos el factor principal que va fer que els pares i mares triessin aquesta escola.

Pel mateix motiu entenem que és igualment negatiu per a la escola Rosa dels Vents, donat que l'esmentada fusió implicaria que ells també adaptassin el seu projecte educatiu, que ha de ser respectat en tot moment.

Daniel Aguilar, pare d'alumne de la Escola Congrés-Indians

sandra caro ha dit...

Sra. M. Pilar, hi ha com a minim un malentes: des de l'escola congres indians mai s'ha pensat en fer una exclusió de cap escola ni que desapareixi.
Es el consorci i la generalitat la que ens esta utilitzant pels seus interessos.
Pero nosaltres no volem trepitjar a ningú, respectem els projectes de les altres escoles i en el cas de Rosa dels Vents fins i tot més.
Aquest espai ens l'han volgut impossa en una reunió (que era per parlar d'altres coses) i en la que ens van fer creure que no hi habia cap més opció i que, a més, si intentavem continuar en l'espai inicial ens reduien una clase.
Sort que estem tan il.lusionats per aquesta nova escola, i tot el projecte inicial, que ens hem pogut reunir i farem tot el posible per recuperar el nostre espai fisic al barri congrès-indians.

Sandra (mare nadina)

sandra caro ha dit...

Sra. M. Pilar, hi ha com a minim un malentes: des de l'escola congres indians mai s'ha pensat en fer una exclusió de cap escola ni que desapareixi.
Es el consorci i la generalitat la que ens esta utilitzant pels seus interessos.
Pero nosaltres no volem trepitjar a ningú, respectem els projectes de les altres escoles i en el cas de Rosa dels Vents fins i tot més.
Aquest espai ens l'han volgut impossa en una reunió (que era per parlar d'altres coses) i en la que ens van fer creure que no hi habia cap més opció i que, a més, si intentavem continuar en l'espai inicial ens reduien una clase.
Sort que estem tan il.lusionats per aquesta nova escola, i tot el projecte inicial, que ens hem pogut reunir i farem tot el posible per recuperar el nostre espai fisic al barri congrès-indians.

Sandra (mare nadina)

Juan ha dit...

Benvolguts/des tots i totes:

He llegit els anteriors comentaris i trobo que ningú parla sobre l'autèntica víctima de tota aquesta qüestió. Aquesta víctima té un nom: Rosa dels Vents. Conec l'escola, part dels mestres i l'equip directiu des de fa anys ( sense demèrit dels professionals de Congrés Indians, a qui no conec ) A qui se li ha ocorregut crear una escola nova ben a prop d'una altra que té seriosos problemes a l'hora de fer les preinscripcions? No seria més lògic no haver creat cap escola nova i enviar aquesta població a Rosa dels Vents? Resulta que tenim hospitals plens a vessar i no es construeixen de nous, en canvi tenim una escola que s'està quedant buida i es crea una nova ben a prop. Hem de mirar per no malbaratar els recursos públics. El problema no és que unes famílies optin per un projecte pedagògic i no per un altre. El problema és que ja existia a la zona una escola amb el seu projecte des de fa molts anys i que s'hauria d'omplir amb nens de la zona. Perquè jo em pregunto: si en aquella zona hi hagués famílies a qui no agradés el projecte de Rosa dels Vents ni de Congrés Indians què faria el Consorci aixecar una tercera escola. Aquest esquema és tan simple que es podria repetir fins que cada família tingués una escola a mida, i tindríem una versió reformada del programa 1x1 ( en aquest cas, un nen, una escola )Tot plegat és una sèrie de despropòsits fets a correcuita, a l'últim moment, quan les escoles ja hem tancat el curs i no tenim possibilitats d'entrar de ple en el debat. Voldria que algú m'expliqués la raó per la qual encara es manté aquesta posició.

Juan de Torres Caballero
Director Escola Emili Juncadella

Juan ha dit...

Benvolguts/des tots i totes:

He llegit els anteriors comentaris i trobo que ningú parla sobre l'autèntica víctima de tota aquesta qüestió. Aquesta víctima té un nom: Rosa dels Vents. Conec l'escola, part dels mestres i l'equip directiu des de fa anys ( sense demèrit dels professionals de Congrés Indians, a qui no conec ) A qui se li ha ocorregut crear una escola nova ben a prop d'una altra que té seriosos problemes a l'hora de fer les preinscripcions? No seria més lògic no haver creat cap escola nova i enviar aquesta població a Rosa dels Vents? Resulta que tenim hospitals plens a vessar i no es construeixen de nous, en canvi tenim una escola que s'està quedant buida i es crea una nova ben a prop. Hem de mirar per no malbaratar els recursos públics. El problema no és que unes famílies optin per un projecte pedagògic i no per un altre. El problema és que ja existia a la zona una escola amb el seu projecte des de fa molts anys i que s'hauria d'omplir amb nens de la zona. Perquè jo em pregunto: si en aquella zona hi hagués famílies a qui no agradés el projecte de Rosa dels Vents ni de Congrés Indians què faria el Consorci aixecar una tercera escola. Aquest esquema és tan simple que es podria repetir fins que cada família tingués una escola a mida, i tindríem una versió reformada del programa 1x1 ( en aquest cas, un nen, una escola )Tot plegat és una sèrie de despropòsits fets a correcuita, a l'últim moment, quan les escoles ja hem tancat el curs i no tenim possibilitats d'entrar de ple en el debat. Voldria que algú m'expliqués la raó per la qual encara es manté aquesta posició.

Juan de Torres Caballero
Director Escola Emili Juncadella

Andreu i Chus ha dit...

Sr. De Torres Caballero,

Gracies per la seva aportació a aquest debat.

Com a pares d'una nena matriculada a Congres Indians estem totalment d'acord amb "tot plegat és una sèrie de despropòsits fets a corre cuita, a l'últim moment...." i altres comentaris que fa al seu escrit. En qualsevol cas considerem una certa distorsió al seu plantejament per les raons que exposem a continuació

Està clar la situació de patiment de l´escola Rosa dels Vents, però també volem deixar clar que hi ha un altre col·lectiu afectat el format pels pares/mares, nens/ nenes i direcció/mestres de l´escola Congrés Indians, que al igual que Rosa dels Vents no volem aquesta situació i ens l'estant imposant. Es a dir tan Rosa dels Vents com Congres Indians som víctimes de les decisions preses al Consorci, en cap cas som els culpables d´aquesta situació.

Les persones que hem matriculat als nostres fills a Congres Indians ho hem fet lliurament fent us del nostre dret d'elecció de la educació dels nostres fills entre les escoles que per zona se'ns havia assignat, aquesta elecció s'ha fet motivada, entre altres raons, per un nou projecte educatiu. Es per això que no compartim en absolut la seva idea d´absorció de la nova escola amb Rosa dels Vents. Els pares i mares escolleixen en funció del ventall que s´està oferint, es a dir que si haguéssim volgut formar part de qualsevol altre escola, Rosa dels Vents, Juncadella, Ramon Clua, etc. ho haguéssim escollit.

Bon Sant Joan a tot-hom.

Chus i Andreu

Pares Congres Indians ha dit...

Des del meu punt de vista, s'estan barrejant coses ben diferents. I el motiu és perquè el consorci vol que congres indians sigui ubicat a rosa dels vents. Això comporta, els qui demaneu la fusió, que haguem de ser les famílies de congres indians qui siguem el P3 de rosa dels vents? No te cap sentit començant per un criteri de respecte per l'àrea de proximitat. Som algunes families del congres, a qui l'escola rosa dels vents no ens tocava, i moltes families de barris de tot barcelona que han vingut pel projecte del congrés, amb només els 10 punts de ciutat (no els 30 de proximitat). Per tant, aquesta fusió no te cap sentit amb nens del congres. Si es tracta de crear un p3 a rosa dels vents, s'havia d'haver previst amb temps amb families a qui els toqués per proximitat. I si ara es tracta de fer chapusses d'última hora, a les que el Consorci ja ens té acostumats, caldria veure quins nens de les escoles on s'han fet bolets a sant andreu i increments de ràtio els toca rosa dels vents, i formar un p3 amb aquests alumnes.
No defenso el que dic, perquè penso que cadascú ha de triar l'escola que vol, però nomes vull fer veure que fusionar aquestes dues escoles no te sentit.
No volem que es tanqui Rosa dels Vents. Nosaltres, les famílies del congés indians, estem lluitant perquè se'ns torni on ens havien promès. Als barracons a concepció arenal amb cardenal tedeschini.
Les males decisions del consorci i la falta de respecte que tenen cap a rosa dels vents no te res a veure amb nosaltres.
Les dues escoles estem sent víctimes i estem patint molt per una nefasta gestió del consorci.
PARES DE CONGRÉS INDIANS

sandra caro ha dit...

Allò que es simple es dir que l'autèntica victima es només una de les escoles.
Perque l'altre escola, va neixer amb un projecte educatiu concret i a un lloc determinat, com o poden fer altres escoles (públiques o no, religioses o laiques).
Els pares escollim segons molts paremetres, i un d'ells es la proximitat, pero tambè el projecte.
Tot i que l'escola Rosa dels Vents i l'escola Congrés indians siguin públiques i laiques, no comparteixen projecte ni estan a la mateixa zona.
Aixi que deixins de culpabilitzar-nos de les decisions del Consorci i junten-nos perque compleixin tot allò que habien promès i no tornin a fer de les seves.

Sandra Caro
Mare d'una alumne de Congres-indians

Carmina Alvarez Les ha dit...

He llegit tots els comentaris i vull deixar clar el meu respecte per les persones implicades en el projecte de l'escola Congrés Indians i de totes les escoles de nova creació, doncs som companys i companyes de feina. El que em ve a la ment constantment és que portem uns tres anys en que sembla que les escoles públiques han d'estar ubicades al costat de casa.... sé que hi ha moltes famílies a Barcelona, i a Sant Andreu, que es desplacem molt lluny de les seves vivendes per dur als seus fills i filles a escoles on creuen que "el projecte educatiu" que tenen és l'adequat a les seves espectatives . Van a peu, en bus, en cotxe, en bus escolar... Per la mateixa regla de tres, insisteixo, doncs ja ho he dit en altres espais, no seria millor omplir les escoles públiques on encara tenim vacants? Totes les escoles tenim projectes educatius que els professionals que treballem ens els creiem, el defesem i el posem a la pràctica amb totes les nostres forces i ganes, entre altres el de l'escola Rosa del Vents, la qual és la més perjudicada en aquest moment. A aquest pas darrera podem seguir d'altres.i

Carmina Alvarez Les
Directora Escola Bernat de Boïl

AFA Congrés-Indians ha dit...

L'Associació de Mares, Pares i Alumnes de l'Escola Congrés-Indians hem publicat un manifest al nostre bloc per tal que quedi molt clara la nostra postura respecte aquest tema.

El podeu consultar i descarregar en el següent link: http://ampacongresindians.blogspot.com/2010/06/manifest-de-lampa-en-relacio-la.html

I el reprodueixo també a continuació:

* * * * *

L'Associació de Mares, Pares i Alumnes de l'Escola Congrés Indians


EXPOSEM QUE: 


* El Consorci ha decidit unilateralment i un cop finalitzat el període de matriculació reubicar la nostra escola a les instal·lacions del centre Rosa dels Vents.
* L’existència de la nostra escola es deu a que es va ofertar pel propi Consorci. L’oferta s’ha mantingut durant tot el període de preinscripció i posterior a la matriculació.
* Denuncíem que el procés que s’ha seguit en aquest cas no ha tingut en compte en cap moment els col·lectius implicats.
* El consorci ha vinculat i forçat la coexistència i la creació i desenvolupament del Congrés-Indians amb la desaparició de Rosa dels Vents, fet que és totalment injust per les dues escoles.
* L’escola Congrés-Indians és un projecte d’educació activa, que requereix un espai propi, amb el que estava compromès el Consorci.
* El nostre malestar i desacord amb la decisió del Consorci.
* El nostre total desacord amb les formes amb que s’ha dut a terme.
* D’altra banda volem manifestar que sentim solidàriament la situació de dificultat per la qual passa en aquests moments el centre Rosa dels Vents, però també considerem que l’administració en cap cas pot adoptar solucions sense cercar el consens amb les parts afectades, d’una manera al nostre entendre poc transparent i, sens dubte, incomplint els seus compromisos anteriors.



SOL·LICITEM 


* Es mantingui la ubicació actual de l’escola Congrés-Indians a Cardenal Tedeschini amb Concepció Arenal.



PERQUÈ


* Sentim que els nostres drets han estat vulnerats atès que aquest canvi s’ha produït una vegada els nostres fills ja estaven matriculats. Considerem, doncs, que un cop formalitzada la matricula, l’escola ja és una realitat.
* Aquesta decisió afecta molt negativament a ambdues escoles.
* Aquest canvi suposa un greuge afegit a aquelles persones que havien triat aquest centre per motius de proximitat, ja que suposa un allunyament de les llars al centre no tingut en consideracio en cap moment.
* El trasllat de l’escola de la seva ubicació actual al barri de Congrés-Indians al barri de la Sagrera representa una modificació substancial del projecte on ja estan matriculats els nostres fills, a més de la pèrdua d’un equipament del barri.


* * * * *

Unknown ha dit...

Aquest ha estat un final de curs complicat. Amb la justificació de la crisi econòmica les escoles i els serveis educatius hem anat entomant tot tipus de retallades. A vegades però, ens qüestionem si darrera d'algunes decisions no hi ha amagades altres motius que no els purament econòmics. Aquest és el dubte que se'ns genera davant de les diferents decisions al voltant de l'obertura de l'escola Congrés-Indians i la seva ubicació o reubicació. Quina és la política real de matriculació del Consorci? Per què abans d'obrir un nou centre no es fa tot un treball d'acompanyament i suport a les escoles del Districte que tenen vacants? Com és que no han estat capaços de repartir la immigració de forma equitativa pel bé de tota la societat? L'objectiu del Consorci és tenir matriculada tota la població en edat escolar o també garantir una qualitat d'aquesta educació?
Pensem que, en aquest sentit, el treball que s'ha fet amb l'escola Rosa dels Vents ha estat insuficient. A vegades sembla que des del Consorci s'hagi pres la decisió d'anar tancant l'escola sense ser prou valents com per plantejar-ho obertament.
Des d'aquí volem donar el nostre suport i recolçament a la comunitat educativa de Rosa del Vents. Per altra banda també volem donar la benvinguda al claustre de lèscola Congrés-Indians i plantejar-nos que només si treballem conjuntament serem capaços de superar el nous reptes que la situació actual ens demana.

Equip directiu de l'escola Pompeu Fabra