PROPERES CONVOCATÒRIES

...

Tradueix/Traduce/Translate

Cerca en el bloc

dilluns, 9 de novembre del 2009

Desplegament dels nous contenidors: On són els límits de l'incivisme?

Haureu vist que al llarg d'aquesta setmana s'han desplegat al nostre barri els nous contenidors d'escombraries, que són més fàcils d'utilitzar i a més permetran incrementar el reciclatge. La novetat més important ha estat l'aparició dels nous contenidors de tapa marró que són per recollir la brossa orgànica.
Alguns dels contenidors no estan exactament en els mateixos emplaçaments que tenien abans, i això ha causat alguns problemes als veïns, que resoldrem durant els propers dies.
Aquest desplaçament dels contenidors durant els primers dies, ha incrementat la distància des dels domicilis d'alguns veïns. Aquest fet no és justificació prou perquè es produeixin les mostres d'incivisme que estem veient, amb bosses d'escombraries a les papereres, també llençades davant dels contenidors de reciclatge i fins i tot al davant dels d'orgànica, mentre que molts dels contenidors grisos del rebuig estan mig buits.
Des d'aquí us volem demanar civisme: durant uns dies potser tindreu els contenidors una mica més lluny del que és habitual, però llençar les escombraries a terra és donar una imatge de deixadesa i saturar els equips de recollida i neteja. Ara més que mai cal que col·laborem tots per mantenir neta la ciutat. Estem treballant per ajustar el nou sistema i que tothom tingui els contenidors a prop, i més encara perquè el nombre d'aquests s'incrementa amb la nova contracta.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Enric,

l'incivisme i la brutícia van 'in crescendo' en el barri. Potser la brutícia crida la brutícia, i l'incivisme crida l'incivisme. Realment, el barri fa pena.

És possible que una bona part de la població del barri no sàpiga què va al contenidor gris i què va al contenidor marró? S'ha pensat en l'organització de xerrades informatives i/o en la distribució de panflets informatius a les escoles, als comerços, a les bústies...?

Enric Fernández-Velilla ha dit...

Detectat el problema, ens vam posar en contacte amb el responsable d'àrea de neteja. Suposo que ja haureu vist que la situació va millorar ahir notablement.
L'Ajuntament ha fet una campanya d'informació, però el canvi de localització d'alguns contenidors ha estat utilitzat per justificar conductes poc cíviques. La nova contracta l'hem explicat en un consell de barri, i segurament haurem de fer xerrades perquè hi ha molta gent que encara desconeix el nou sistema que no és gaire diferent de l'anterior. De fet, l'únic nou de cara al ciutadà és que els contenidors són més fàcils d'usar i que ara n'hi ha per la brossa orgànica.

Anònim ha dit...

Crec que falta arribar al cor del problema. Amb això vull dir que les persones que van assistir al Consell de barri on es va explicar la nova contracta de neteja, segurament són persones amb una predisposició cívica força elevada. En canvi, les persones que embruten els carrers amb caixes, trastos, eines i tota mena d'objectes inclassificables, ni saben què és la nova contracta de neteja, ni tenen cap interès en saber-ho. Com es pot evitar que aquestes persones embrutin els nostres carrers? Caldria fer algun tipus de campanya informativa que arribi a tothom? Caldria reeducar els mals hàbits de la població del barri?

Enric Fernández-Velilla ha dit...

En aquest moment s'ha engegat una campanya de difusió per televisió i premsa perexplicar com funcionen els nous contenidors. A més a totes les cases es rebrà un fulletó que servirà per informar i també per anar a recolli la galleda i les bosses per a reciclatge de la fracció orgànica.
I tot i així, sabem que com en tots els canvis caldrà un període d'adaptació dels ciutadans.

Holgazán ha dit...

Estem barrejant problemes. Una cosa és que la gent no sàpiga fer un ús correcte dels contenidors i llenci unes deixalles on n'haurien d'anar unes altres. Això es pot resoldre amb formació i amb informació.

I una altra cosa ben diferent són els gamberros i els porcs que passen de tot i llencen les escombraries a terra. Per a aquests, l'únic tractament possible és la Guàrdia Urbana i un expedient sancionador dels bons

Enric Fernández-Velilla ha dit...

Si, és veritat, però també hi ha gent que veu que li han canviat de lloc el contenidor i deixa la bossa d'escombraries allà on li sembla.

Holgazán ha dit...

Al carrer Acàcies -on vaig fer les fotografies que et vaig enviar i que tu mateix vas fotografiar també- els contenidors no s'han mogut del seu lloc original. Ni un metre.

I que s'hagin mogut -allí on s'hagin mogut- no és excusa, en absolut, per llençar la brossa al carrer. Si a un no li agrada la nova ubicació dels contenidors -si és el cas- el què ha de fer es protestar per qualsevol mitjà legal o, si més no, democràtic, però no pot fotre la seva merda a terra perquè alli hi havien abans els contenidors.

Que no, que no hi ha explicació possible. I molt menys, justificació.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb el Javier.

El problema no és que no hi hagi un contenidor davant de casa. El col·lectiu incívic és el mateix d'abans del canvi de contenidors, com després del canvi de contenidors. Si un vol llençar la brossa on toca, ho fa. I punt.

Jo em moc molt per diversos barris de Barcelona, i quan torno a casa, al barri del Congrés-Indians, tinc la sensació que arribo al Bronx. Aquesta sensació no la tinc enlloc més. És tan trist!

Crec que és necessari un canvi de mentalitat total. Desconec si els mecanismes són la vigilància, les sancions, la formació/informació, els promotors cívics... No en tinc ni idea! Però està clar, que això no pot continuar així.

Crec que la neteja, al barri, és l'objectiu principal per fer un espai comú agradable i digne.

Enric Fernández-Velilla ha dit...

Pel que ens han dit el nou sistema d neteja resoldrà gran part d'aquests problemes quan estigui consolidat. Ara bé, lluitar contra l'incivisme és una altra cosa.
De tot manra la gent és més neta quan veu que l'entorn ho està.