PROPERES CONVOCATÒRIES

...

Tradueix/Traduce/Translate

Cerca en el bloc

dijous, 24 de juliol del 2008

10 qüestions sobre el Canòdrom

Com tots sabeu, l'Ajuntament de Barcelona va comprar el Canòdrom Meridiana l'any passat, després de que tanqués per motius econòmics. L'operació ha generat algunes qüestions que vull aclarir:
  • Perquè l'Ajuntament va comprar el Canòdrom?

Per dos motius: Evitar que qualsevol operador privat el comprés per especular i tenir espai per equipaments en el barri de Congrés-Indians, en que no hi ha cap terreny qualificat per fer-los.

  • Perquè el pla és important pel barri?

Perquè tenim 13000 habitants amb necessitats de lleure, esport, espai per entitats, gent gran sense casal, manca d'escoles bressol, etc. Volem que Congrés-Indians estigui a l'alçada dels millors barris de la ciutat, i que els veíns tinguin cobertes les necessitats que pot cobrir l'Ajuntament. Amb visió de futur, no podem deixar escapar aquesta oportunitat perquè serà la més important pel barri en molts anys.

  • Quins equipaments està previst que es construeixin?

Les necessitats del barri han estat pactades entre el Districte i la Taula de Treball del Canòdrom, que engloba més de 30 entitats i ciutadans del nostre barri. Les prioritats que es van pactar van ser un aparcament subterrani, un casal de gent gran, casal de barri, escola bressol, residència amb centre de dia i un poliesportiu semisoterrat de tres pistes, a més d'un equipament cultural que anirà a l'edifici de la grada.

  • On es construiran?

El conjunt dels terrenys inclou el Canòdrom i les pistes de tenis del davant, que estan en procés d'expropiació. Els equipaments es construiran a cavall entre els dos terrenys, ocupant el menor espai possible de les pistes de tenis i de la pista del Canòdrom.

  • Hi haurà zona verda?

Si. Amb els plà s'obrirà al barri un gran espai que ara està tancat. Mai no s'ha pogut passejar ni disfrutar de l'espai de la pista del Canòdrom. Amb l'obertura i enjardinament, el barri guanyarà una nova zona verda del tamany d'una illa de l'Eixample. El millor, però, és que a més a més d'aquesta gran zona verda, l'espai permet posar-hi els equipaments.

  • Perquè la grada no es pot eliminar ni traslladar?

Perquè està catalogada com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. És una obra de gran valor perquè és l'únic edifici d'aquest tipus que queda a Barcelona de la seva època. En un primer moment es va dir que havia estat construïda de tal manera que pogués ser traslladada. La realitat és, però, que per estalviar costos es va construir una estructura soldada que ara no es pot desmuntar.

  • Hi ha llocs alternatius al barri per posar els equipaments?

No. Quan es va construir el barri no es van tenir en compte les necessitats futures dels veíns, i es van fer habitatges a tota la seva superfície. Quan es va fer el Pla General Metropolità (PGM) el 1975 tampoc no es va fer reserva de sòl futura.

  • Necessitem un poliesportiu?

Rotundament, si. Les entitats esportives del barri no tenen cap instal·lació de prou cabuda com per realitzar les seves activitats. A més hem de pensar en la utilitat que tindrà per a les altres associacions i per a la gent: amb ell disposarem d'un lloc on fer actes de barri en un espai tancat, sense por de la climatologia.

  • Començaran aviat les obres?

No. En aquest moment encara estem expropiant les pistes de tenis. A continuació s'haurà de fer una modificació del PGM (amb un tràmit que pot durar un any) per traslladar l'espai d'equipaments a les pistes de tenis i la zona verda als terrenys del Canòdrom. A més encara estem dissenyant com organitzar l'espai de les pistes. La primera obra que es començarà serà l'aparcament subterrani, que no depèn de requalificacions. Serà difícil que es comenci a construir algun dels edificis de superfície abans de finals del 2010 a excepció, potser, de l'escola bressol.

  • Perquè hi ha veïns que es queixen?

Perquè la zona verda que ocupen les pistes de tenis es trasllada al Canòdrom, que és un solar d'equipaments. Tenen por de que se'ls faci algun edifici gran al davant de les seves finestres. La realitat és que els equipaments es faran a cavall entre els dos solars, i que el pavelló poliesportiu serà l'únic que es farà al lloc de les pistes. El compromís és que sigui semisoterrat, de manera que només sobresortirà uns 3-4m del nivell del terra, per sota dels balcons del primer pis de les vivendes afectades. A més, els baixos no són vivendes. La distància mínima entre la façana de les seves finques i el pavelló serà de 12m, aixó que amb tota seguretat el plà serà respectuós amb els drets d'aquests veíns.