PROPERES CONVOCATÒRIES

...

Tradueix/Traduce/Translate

Cerca en el bloc

dimecres, 28 d’abril del 2010

Resum de la reunió informativa sobre el CAP de Cotxeres Borbó

La reunió informativa sobre el Centre d’Atenció Primària de Cotxeres Borbó va comptar ahir a la tarda amb la presencia de 200 veïns interessats en com afectaria a la seva asistencia sanitaria.
Començà l’acte amb la presentació de Betlem Ayúcar, presidenta de l’Associació de Veïns de Congrés-Indians (AVCI). En la seva intervenció va recordar que l’extensió de l’àrea d’influència del CAP de Cotxeres cap el Congrés era una antiga reivindicació de l’AVCI, i que s’havia portat a terme gràcies al suport del Districte de Sant Andreu i a la bona entesa amb el Consorci Sanitari de Barcelona (CSB).
A continuació va prendre la paraula la Sra Carme González, Directora de les àrees de Sant Andreu, Nou Barris i Horta-Guinardó del CSB. Va explicar que ens trobem davant d’una experiencia pionera en la que una part d’una àrea básica de salut (Congrés-Indians) passa a ser atesa en un CAP que no és el que li toca. La capacitat del nou CAP de Cotxeres només permet estendre a 3000 habitants del barri la possibilitat de tenir una atenció integral de salut, per això els límits de la zona beneficiada amb la lliure elecció cap a Cotxeres són els del plànol que veieu en aquesta pàgina. Els veïns d’aquesta zona podran demanar el canvi a Cotxeres des del mes de juliol fins a final d’any. A principis del 2011 es farà un balanç per veure quantes places queden lliures, i a partir del mes de juliol del 2011 les que hagin quedat lliures podran ser demanades per qualsevol veí encara que no sigui de la zona delimitada.
Així doncs, cal tenir en compte tres períodes importants:
-    De juliol a desembre de 2010 els veïns de la zona afectada podran demanar el canvi de CAP per ser atesos a Cotxeres. Fins el setembre de 2010 podran ser atesos als dos llocs.
-    Del gener de 2010 fins el juliol de 2011 no s’acceptaran més sol·licituds i es farà balanç de quantes places queden lliures
-    A partir del juliol de 2011 qualsevol altre veí podrà demanar una d’aquestes places lliures.

Les consultes dels veïns van ser sobre els següents temes:
Els veïns que canviïn de CAP canviaran també de metge, ja que no hi ha cap trasllat. També canviaran d’hospital de referència, ja que el nou CAP està vinculat amb Vall d’Hebron i no amb Sant Pau.
Els que no canviïn, podran utilitzar el centre d’urgències de 24 hores (CUAP) que hi haurà a Cotxeres. Pel que fa al Centre Sòcio-Sanitari (llits de convalescència i llarga estada) la seva àrea d’influència agafa tot el barri de Congrés-Indians.
La demanda que va generar més debat va ser perquè la línia que marca la zona d’influència del nou CAP va per uns carrers i no per d’altres, deixant a fora gent que viu molt a prop del nou CAP. La resposta va ser que aquesta línia segueix àrees censals, que són les àrees en que es basen els recomptes de ciutadans i permeten saber quanta gent hi viu, perquè el nou Centre només permet 3000 habitants.
Per cert, els veïns de Nou Barris que viuen entre Fabra i Puig i Riera d’Horta seran assignats directament al nou CAP, ja que la seva àrea bàsica de salut es trasllada. Canviaran, però, de metges.
El nou centre beneficiarà a tots els veïns del barri de Congrés-Indians: Als que estan a l’àrea de lliure elecció perquè tindran el CAP més a prop si ells ho volen, als que no ho estan perquè podran accedir també al nou CAP en funció de les vacants i beneficiar-se del centre d’urgències, i als que no vulguin o no puguin canviar, perquè la reducció de la població atesa al CAP Maragall baixarà en 3000 persones, cosa que redundarà en una millora de la qualitat i una reducció de les llistes d’espera.